Tuesday, August 25, 2009

Ramadhan penuh keberkatan...


Salam Ramadhan .....
Pertama dan selamanya kita panjatkan kesyukuran yang tidak terhingga kepada Tuhan yang memiliki dunia ini dan seisinya, memiliki segala yg ada di alam cakerawala ini dan pemilik seluruh makhluk yang wujud di seluruh alam. Selawat serta salam buat nabi junjungan mulia nabi Muhammad s.a.w, keluarga baginda serta para sahabat baginda yang sentiasa berjuang untuk menegakkan dan membawa risalah Islam ke seluruh pelusuk dunia..

Ramadhan merupakan madrasah agung yang banyak untuk kita pelajari daripadanya. Cara terbaik untuk mengenali tetamu yang mulia ini ialah dengan melihat bagaimana Rasulullah saw menyambut bulan ini. Bagaimana baginda bersedia untuknya? Sejak bulan Rejab lagi baginda sudah berdoa “Ya Allah berkatilah kami dalam bulan Rajab dan Sya’ban dan sampaikan kami ke bulan Ramadhan”. Inilah persedian jiwa dan kerinduan muslimin yang inginkan segala kebaikan yang terkandung dalam bulan ini.

Ramadhan merupakan titik tolak kepada perubahan diri ke arah yang lebih baik. Pakar psikologi menyatakan bahawa: jika manusia ingin mengubah sikapnya, hendaklah dia berterusan membiasakan dirinya dengan sikap yang baru selama 21 hari, inilah Ramadhan yang datang untuk membiasakan kita dengan sikap positif selama 30 hari! Semoga Ramadhan mampu membiasakan kita dengan sifat-sifat berikut:

1. Ikhlas…..Puasa merupakan satu-satunya ibadah yang menjadi rahsia antara hamba dan TuhanNya. Ibadah yang khusus untuk Allah swt. Ibadah lain seperti sujud dan korban boleh dibuat selain kerana Allah tetapi kita tidak dapati seseorang berpuasa kecuali kerana Allah swt.

2. Sabar….. Seorang muslim berlatih untuk bersabar dan memikul bebanan. Pada bulan-bulan lain mungkin kita selalu marah dan bersikap kurang sabar, dan mengeluh,tetapi dalam bulan Ramadhan kita akan bersabar sehingga waktu berbuka puasa. Kesabaran ini akan mejadikan kita sentiasa bersabar dalam semua aspek dalam kehidupan.

3. Penyantun….. Sekiranya seseoarang dicaci atau diejek, dia terus berkata: “Ya Allah aku sedang berpuasa”, maka ini melatih kita untuk menahan marah.

4. Disiplin dan ketepatan masa…Waktu adalah kehidupan, seperti yang dinyatakan Hassan al-Banna. Pada bulan-bulan lain kita jarang sekali melihat kepada jam waktu, tetapi dalam Ramadhan kita sentiasa meneliti waktu seperti sahur, berbuka puasa dan waktu azan.

5. Kesatuan ummah…bilangan muslimin seluruh dunia mencapai 1 billion. Bayangkan jumlah yang sebegitu ramai bersama-sama berpuasa dan berkumpul untuk beribadah.

No comments:

Post a Comment