Monday, March 2, 2009

Kerusi Pensiangan: PAS Sabah sambut baik keputusan mahkamah

KOTA KINABALU, 10 Sept (Hrkh) - Timbalan Pesuruhjaya PAS Sabah Haji Hamzah Abdullah berkata, PAS Sabah menyambut baik keputusan Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu mengisytiharkan kemenangan tanpa bertanding Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) Tan Sri Joseph Kurup bagi kerusi Parlimen Pensiangan pada Pilihan raya Umum 8 mac lalu batal dan tidak sah.

Beliau berkata, keputusan mahkamah itu menunjukkan dakwaan wujudnya persekongkolan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan arisan Nasional (BN) bagi memenangkan Calon BN pada pilihan raya itu adalah benar.

"Kita menyambut baik keputusan itu, dan kita percaya apa yang berlaku pada pilihan raya itu adalah perancangan jahat daripada SPR dan BN bagi menafikan hak seseorang calon untuk bertandaing dalam pilihan raya secara sah," kata beliau ketika dihubungi di pejabatnya sebentar tadi.

Beliau menambah, PAS Sabah sedia turun padang bagi membantu calon Pakatan Rakyat bila-bila masa jika pilihan raya kecil diadakan di kawasan Parlimen itu.

"Di atas semangat setiakawan dalam Pakatan insya-Allah PAS bersedia memberi bantuan semaksimum mungkin mana-mana yang disesuaikan oleh PKR pada pilihan raya itu nanti," ujarnya.

Di samping itu, beliau melahirkan keyakinan bahawa kemenangan bakal berpihak kepada calon Pakatan Rakyat dalam pilihan raya it kelak asalkan proses pilihan raya itu diadakan secara telus dan adil dan tidak dimanipulasi oleh mana-mana pihak yang berkepentingan.

Hamzah yang juga YDP PAS Kawasan Batu Sapi, melihat senario dan angin perubahan rakyat di Semenanjung akan menular ke negeri ini dan akan dijelmakan pada pilihan raya di Parlimen Pensiangan itu nanti.

Katanya, rakayat khususnya di lima negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat walaupun masih seumur jagung kini menikmati keselesaan dan keadilan sewajarnya terutama mengenai hak pemilikan tanah dan pembelaan terhadap perkampungan melayu.

Beliau yang begitu kesal dengan apa yang berlaku di Sabah khususnya mengenai pemilikan tanah dan pengekalan perkampungan Bumiputera Sabah yang dianaktirikan sejak sekian lama oleh kerajaan BN mengajak rakyat melakukan perubahan.

Tambahnya lagi, melalui perubahan itu sahaja, rakyat di negeri ini tidak akan lagi diperlakukan sedemikan rupa apabila dengan izin Allah Pakatan rakayat membentuk kerajaan baru kelak.

Sehubungan itu juga, beliau berharap Pakatan Rakyat dalam konteks Sabah dapat diperkukuhkan lagi melalui persefahaman dan kerjasama politik dan dalam pelbagai perkara.

Justeru katanya, PAS Sabah mahu agar KeADILan Sabah sentiasa meletakkan kerjasama baik Pakatan Rakyat di Semenanjung sebagai cerminan untuk Sabah sekali gus sebagai timbal balik dalam pelbagai hal di atas kerjasama PAS Sabah dalam Pakatan di negeri ini.

Pada Isnin lepas di Mahkamah Tingggi Kota kinablu, Hakim David Wong Dak Wah memtutuskan bahawa penolakan terhadap kertas pencalonan dari calon Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) Danny Anthony Andipai adalah salah dan melanggar hak perlembagaan dan undang-undang bertulis berkaitan pengendalian pilihan raya untuk seseorang itu mengambil bahagian dalam pilihan raya.

Dalam penghakiman 36 muka surat itu, Wong berkata, Keputusan Timbalan Pengarah SPR Sabah, menerima kertas pencalonan Andipai adalah muktamad dan tidak boleh ditolak oleh Pegawai Pilihan raya, Bubudun OT Majalu, atas alasan tidak terdapat sebarang bantahan semasa tempoh bantahan. - mns_

No comments:

Post a Comment